Свински джолан в гювеч

Албена АсеноваАлбена АсеноваМастър Шеф67175921505
11/03/2017
"Завладяваща ароматна комбинация от крехко свинско джоланче, сини сливи и вино - не ястие, я истински празник за сетивата "
Приготвяне20 мин.
Готвене190 мин.
Общо210 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо122 740
  • Преглеждания за месеца1081
  • Преглеждания за седмицата71
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с подготовката на свинския джолан. За целта използвах заден джолан с кожа. Първоначално аз го измих и накиснах във вода за около час. След това го подсушаваме, правим прорези по кожата, посоляваме го и обтриваме с микс от подправки за месо. Оставяме така джолана за няколко часа в хладилника да поеме ароматите от подправките.

Отделно обелваме картофите и нарязваме на едри парчета. Същото правим и с морковите. Праз лука, гъбите, зелената и червената пиперка също се нарязват също на едро. В купа поставяме нарязаните зеленчуци, прибавяме смлените домати (може да са и от консерва) и сушени сини сливи.

Най-добре сливите да са без костилка. Подправяме зеленчуците със сол и червен пипер. Прибавяме зърната черен пипер и бахар. Прибавяме малко олио и разбъркваме хубаво. На дъното на глинен гювеч поставяме свинския джолан.

Около него нареждаме подготвените зеленчуци. Отгоре слагаме една суха люта чушка и половин глава чесън, срязана напречно. Прибавяме две дафинови листенца и няколко от сушена салвия. Заливаме ястието с малко червено вино и вода.

Слагаме гювеча в студена фурна. Печем около четирийсет минути на 250 градуса, след което градусите се намаляват на 200. Печем още около два часа и половина, или докато месото започне да се отделя от кокала.

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Татяна  Ангелова
Току що го наредих в глинен съд-използвам таджин.Само сини сливи не сложих, просто тази комбинация плод- месо в дома ми не се харесва.Ще снимам готовото творение.
0
0