Начин на приготвяне
Свински заден джолан може да се намери в по-големите хранителни магазини, където вакуумирано и свежо се предлага с кост и кожа.
Измийте джолана с топла вода и шпиковайте със скилидки чесън месото във видимата част, без да се наранява кожата. С острието на нож прободете и там поставете обелена скилидка чесън.
Поръсете джолана от всички страни със сол и червен пипер, след което го оваляйте в зехтин. Затворете го в купа с капак и го оставете да престои в хладилника 4-5 часа. На дъното в глинен съд-гювеч подредете шайби от лука, нарязани напречно по 6-7 мм.
Поставете върху тях джолана, а около него пуснете обелените цели картофи. Поръсете със зеленчукова вегета, пуснете зърната бахар и черен пипер, също и дафинови листа и залейте с една чаша вода и една кафена чаша бяло вино.
Похлупете и сложете гювеча на по-ниско ниво във фурната. Сега включете на 180 градуса и оставете така да се пече за 2 часа. Аз пекох с вентилация. Отворете и пуснете около джолана измитите гъби Шийтаке, предварително посолени с щипка сол.
Отново сложете капака и оставете да се пече още 40 минути. Накрая отстранете капака и по желание може да запечете леко джолана отгоре за още 5 минути.
За тази цел фурната може да се превключи на програма грил-вентилация. Накълцайте накрая магданоз при сервиране, а гъбките поръсете с няколко капки от останалото мазно сосче.
Свинският джолан с кожа в гювеч е готов.