Начин на приготвяне
Пригответе предварително еклерите, за да са готови при приготвянето на тортата.
Направете блатовете, като отделите жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците със захарта с миксер на сняг. Добавете жълтъците един по един, докато разбивате. Пресейте брашното и го добавете на порции, като разбърквате с въртеливи движения до усвояването на брашното.
Добавете крокана и разбъркайте, за да се разпредели. Изпечете блата в застлана с хартия за печене форма за торта с диаметър 24 см. Печете 20 мин. в загрята на 150 градуса фурна. При готовност извадете блата и го оставете да се охлади. След като се охлади, разрежете блата на две части.
Пригответе пълнежа, като посипете желатина с малко студена вода (2-3 с.л.) и го оставете да набъбне за няколко минути. След това загрейте около 100 мл от сладкарската сметана и добавете набъбналия желатин. Бъркайте до пълното му разтапяне.
Разбийте с миксер заквасената сметана и кондензираното мляко до пълното им смесване. Добавете сметаната с желатина на тънка струйка като междувременно разбърквате. Важно е всички продукти да са на стайна температура.
Разбийте останалата част от сладкарската сметана на твърд сняг. Добавете я в крема, като разбърквате с въртеливи движения, за да запазите бухналостта.
Сглобете еклеровата торта, като във формата за торта поставите единия блат. Разпределете половината крем. Подредете еклерите на малки разстояния и запълнете и покрийте с останалия крем. Затворете с втория блат. Приберете тортата в хладилника за няколко часа, за да се стегне.
Разбийте на сняг сладкарската сметана за украсата на тортата. При готовност на тортата, я извадете от формата и измажете от всички страни с разбитата сметана. Поръсете с крокан отгоре и залепете по стените. Украсете по желание с шприц с накрайник по избор с разбитата сметана.
Пригответе карамел, като карамелизирате до светъл карамел приготвената за това захар. Прибавете кондензираното и разбъркайте до хомогенна смес. Залепете мини еклерчетата с карамела по средата на тортата, като използвате карамела.
Рецептата за Еклерова торта със заквасена сметана и карамел е адаптирана от lussisworldofartcraft.blogspot.