Начин на приготвяне
Оставете маслото да омекне стайна температура. Прибавете захарта и разбийте на пухкав крем. Прибавете яйцата едно по едно и и разбийте внимателно, за да не се пресече.
Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и с помощта на лъжичка прибавяйте малко по-малко към сместа като редувате и с прясното мляко с ром. Добре разбитото тесто се изсипва в малка тортена форма, покрита с намаслена хартия за печене и се заглажда.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 мин. Оставете опечения сладкиш за 10 мин. във формата, след което обърнете върху решетка и оставете да изстине. През това време пригответе крема.
Разтворете пудрата захар във водата и оставете на котлон да кипне за 5 мин. и оставете да изстине.
Омекналото масло разбийте до побеляване заедно с портокаловите кори и портокаловия сок. Малко по-малко прибавете и изстиналия сироп и ампулата ром. Разбивате крема, докато се изглади.
Поставете готовия блат в десертна чиния, намажете с крема и украсете. Сервирайте сладкиша добре охладен.