Начин на приготвяне
Пресява се брашното със сито в голяма тава. Прави се кладенче в средата и се счукват яйцата, изсипва се маята, олиото и солта.
Загряваме прясното мляко, трябва да е хладко и слагаме захарта, бъркаме докато се разтопи, след което на бавна струя добавяме към брашното, като бъркаме с лъжица или ръка, както ви е удобно.
Замесваме не лепкаво тесто, ако е необходимо добавяме още брашно. Оставяме го да втаса т.е да удвои обема си, като трябва да се внимава да не превтаса.
След като е втасало го премесваме добре и го делим на 3 равни топки, аз използвам кухненска везна.
Намазва се плота, на който ще точите с олио.
Разточваме кората под формата на правоъгълник, навиваме до средата и с нож нарязваме от навитата част до края - лентички и донавиваме. Така се процедира с всички три топки.
Слагаме ги в намазнена тавата и оставяме да втаса като удвои обема си. Печем на средно силна фурна около 170 градуса до готовност (около 45 минути).
Преди да се разчупи, трябва добре да е изстинала.
Коментари