Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Гювеч»Заек по Овчеполски в гърне

Заек по Овчеполски в гърне

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Заек по Овчеполски в гърне2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"От кухнята се носи вълшебна миризма на заек по Овчеполски в гърне И вие сте поканени да опитате тази вкусотия"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр. цял
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • балучка - 1 кг
  • чесън - 1 глава
  • целина - 1 глава малка
  • сланина - 200 г
  • черен пипер - 10 бр. зърна
  • червено вино - 200 мл
  • дафинов лист - 2 бр.
  • домати - 1 кутия белени
  • магданоз - 1 връзка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се нарязва на порции. Месото се шпикова с парченца сланина, малки резенчета морков, черен пипер на зърна и чесън. С остър нож правим прорези в месото и във всяка една дупчица слагаме от всички изброено. Порциите се осоляват със сол и запечатват в нагорещено олио. След като са придобили златист цвят, го махаме от мазнината.

Останалата сланина се нарязва на парченца и се запържва в мазнината, в която сме запържили/запечатали месото.

През това време нарязваме морковите на по едри кръгчета, а целината я обелваме и я нарязваме на по-едри кубчета.

Махаме сланината от мазнината и слагаме морковите и целината да се запържи.

Обелваме балучката и чесъна. След като са се запържили зеленчуците, започваме да редим в гърнето.

Най-отдолу нареждаме месото, а върху него запържените моркови и целина, обеления чесън и балучка, сланината, дафиновия лист, останалите зърна черен пипер, обелените домати от кутия и посоляваме със сос.

Слагаме вода по-малко от половината и виното. Захлупваме с капака и го слагаме в загряна фурна.

Печем 2 часа на 150 градуса. Нарязваме магданоза и го слагаме, след като извадим месото от фурната или при сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: