Начин на приготвяне
Пресейте брашното, в половината от топлото прясно мляко разтворете маята със захарта и малко брашно. Оставете да се активира, разбийте яйцето с киселото мляко и останалите продукти. Замесете хубаво гладко тесто, оставете на топло да втаса, покрито с кърпа.
Разделете тестото на 3 топки, които са по 275 г и една, която е 310 г. От трите топки разточете 3 обли кори, намажете ги с олио без третата и подредете една върху друга.
Разрежете на 8 части, всеки триъгълник цепнете по средата и промушете отдолу нагоре да се получи листо. В тава, покрита с хартия за печене, подредете листата, като подвиете острите крайчета надолу.
От топката тесто за център отделете малка част, от която ще направите решетка с ролер за тесто. По желание може да добавите рулца за ефектност от малка кора, намазана с олио и навита на руло, от нея нарязах няколко охлювчета и подредих, където има празно пространство.
Оставете питката да втаса на топло, намажете с разбития жълтък, поръсете със семената и печете в загрята фурна на 160 градуса.
Коментари