Начин на приготвяне
Почистените и измити дреболии (без дробчетата) поставете в тенджера с посолена вряла вода, преди да заврат отново, отпенвайте образувалата се пяна.
Оставете да поврат около час, 10 минути преди да ги отнемете от огъня, поставете и дробчетата. Извадете сварените дреболии и нарежете на малки кубчета, подредете ги на дъното на тавата, в която че печете дроб сармата.
В тиган налейте олиото, добавете маслото да се нагреят, прибавете ситно нарязания стар лук и запържете на слаб огън за около 5-6 минути.
Разпределете равномерно запържения лук върху дреболийките. Нарежете пресните пера лук върху тях, добавете добре почистения и измит ориз.
Прецедете бульона на дреболийките и го налейте в тавата, количеството на прибавения бульон да е 1 литър. Разбъркайте дроб сармата, посолете, ако е нужно, и поръсете черния пипер и джоджена.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна, печете до готовност на ориза.
Сервирайте дроб сърмата, като напълните купичка с нея и обърнете в чиния, полейте със сос фриксе или кисело мляко.