Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Терин»Терин от кайма, зеленчуци и колбас

Терин от кайма, зеленчуци и колбас

Терин от кайма, зеленчуци и колбас
Снимка: Стоянка Русенова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"Може спокойно да го наречете и мъжки кекс, но както и са го кръстите, не забравяйте да го поднесете с много бира"

Необходими Продукти

  • За каймата
  • кайма - 1 кг
  • лук - 1 средно голяма глава
  • хляб - 3 филийки накиснати
  • яйца - 2 бр
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • чубрица - 1 с.л.
  • За смесване с каймата
  • моркови - 1/2 ч.ч. на кубчета (предварително полусварени)
  • кашкавал - 100 г на ситни кубчета
  • кисели краставички - 1/2 ч.ч. нарязани на кубчета
  • пресен лук - 1 ч.ч.
  • колбаси - 1 ч.ч.
  • кашкавал - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа слагаме каймата и накиснатия хляб, който добре изцеждаме, яйцата, киселото мляко, настъргания или ситно нарязан кромид лук и останалите подправки. Омесваме добре.

Хубаво е да оставим каймата за едно денонощие в хладилника да почине.

Когато каймата е готова и отлежала, към нея прибавяме всички останали продукти и омесваме отново. Още при омесването на каймата можем да пропуснем някоя подправка или да я заменим с друга.

Зеленчуци също можем да слагаме по желание.

Важното е да са нарязани на ситни кубчета или ако са твърди като морковите – да са предварително сварени леко. Можем и останалите зеленчуци да не бъркаме в каймата, а да подредим на пластове и фигури в терина.

Формата за терин намазваме с масло или олио и изсипваме цялата смес, като заравняваме отгоре.

Печем на 180-200 градуса около 45 минути, след което вадим и поръсваме с настъргания кашкавал отгоре и запичаме още 10-15 минути до получаване на златиста коричка.

Готовия терин изваждаме и оставяме да се поохлади. Нарязваме терина на филийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: