Начин на приготвяне
В купа слагаме каймата и накиснатия хляб, който добре изцеждаме, яйцата, киселото мляко, настъргания или ситно нарязан кромид лук и останалите подправки. Омесваме добре.
Хубаво е да оставим каймата за едно денонощие в хладилника да почине.
Когато каймата е готова и отлежала, към нея прибавяме всички останали продукти и омесваме отново. Още при омесването на каймата можем да пропуснем някоя подправка или да я заменим с друга.
Зеленчуци също можем да слагаме по желание.
Важното е да са нарязани на ситни кубчета или ако са твърди като морковите – да са предварително сварени леко. Можем и останалите зеленчуци да не бъркаме в каймата, а да подредим на пластове и фигури в терина.
Формата за терин намазваме с масло или олио и изсипваме цялата смес, като заравняваме отгоре.
Печем на 180-200 градуса около 45 минути, след което вадим и поръсваме с настъргания кашкавал отгоре и запичаме още 10-15 минути до получаване на златиста коричка.
Готовия терин изваждаме и оставяме да се поохлади. Нарязваме терина на филийки.