Начин на приготвяне
Замесва се нелепнещо тесто от затопленото мляко, мая, захар, олио, белтък, брашно и сол. Оставя се да втаса около 40 минути в намаслена и покрита купа.
След това, без да се премесва, се разделя на 4 части, окръглят се. Всяка част се разточва на елипса, по средата се слага кашкавал, нарязан на дебели филийки, отгоре нарязания колбас на кръгчета, нареден по дължина.
Краищата на елипсата се прищипва с пръсти, а страните се загъват навътре и леко се натискат.
Краищата се намазват с разбития жълтък и малко прясно мляко. Нареждат се в тавата от фурната на хартия за печене, на разстояние едно от друго.
Пидетата се пекат веднага в загрята фурна на 220 градуса, докато придобият златист цвят. След това краищата се намазват с маслото. Сервира се с айрян.