Банска Капама

EfrosiaEfrosia
Джедай
941
4k
10
14k
23/12/2016
"Любимата капама на хиляди българи - вече и на видео стъпка по стъпка! Страхотно ястие с очаквано вкусен резултат."
Приготвяне35 мин.
Готвене270 мин.
Общо305 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
41 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо481 191
  • Преглеждания за месеца4449
  • Преглеждания за седмицата331
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена41

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Нарязваме зелето и го обезсоляваме като го накиснем във вода, след което го изстискваме много добре от водата.

Запържваме ориза с черен пипер. Нарязваме сланината на тънки филийки.

Вземаме един глинен съд около 7-10 литра и започваме да редим съставките в следния ред: сланина - зеле - кървавица, суджук - зеле - свинско - пак зеле - телешко - зеле - цвекло - зеле - ориз - дафинов лист (3-4 листа) - зеле - пилешко - зеле - сланина.

Оризът трябва да е задължително в горните слоеве, за да не загори отдолу.

Сложете киснало цвекло (чекане) само ако го харесвате като вкус, в противен случай не.

Печене

Под капака на гювеча слагаме фолио за печене, притиснато към главата на съда, за да не издиша под капака.

Поставяме глинения съд във фурната и оставяме капамата да заври за 30 - 40 мин на 250 C. Като се чуе бълбукане значи е завряла. Намаляме на по-слабо на 160 градуса и печем 4 часа.

По желание може да се сложи и червено цвекло към капамата, нарязано на дребно към продуктите.

Рейтинг

5 29
4 10
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Разкошна се получи,уникална вкусотия! Благодаря!!
0
0