Банска Капама

EfrosiaEfrosia
Джедай
938
4k
10
14k
23/12/2016
"Любимата капама на хиляди българи - вече и на видео стъпка по стъпка! Страхотно ястие с очаквано вкусен резултат."
Приготвяне35 мин.
Готвене270 мин.
Общо305 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
39 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо435 534
  • Преглеждания за месеца581
  • Преглеждания за седмицата137
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена39

Необходими Съставки

* мерки и количества
Капама

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Нарязваме зелето и го обезсоляваме като го накиснем във вода, след което го изстискваме много добре от водата.

Запържваме ориза с черен пипер. Нарязваме сланината на тънки филийки.

Вземаме един глинен съд около 7-10 литра и започваме да редим съставките в следния ред: сланина - зеле - кървавица, суджук - зеле - свинско - пак зеле - телешко - зеле - цвекло - зеле - ориз - дафинов лист (3-4 листа) - зеле - пилешко - зеле - сланина.

Оризът трябва да е задължително в горните слоеве, за да не загори отдолу.

Сложете киснало цвекло (чекане) само ако го харесвате като вкус, в противен случай не.

Печене

Под капака на гювеча слагаме фолио за печене, притиснато към главата на съда, за да не издиша под капака.

Поставяме глинения съд във фурната и оставяме капамата да заври за 30 - 40 мин на 250 C. Като се чуе бълбукане значи е завряла. Намаляме на по-слабо на 160 градуса и печем 4 часа.

По желание може да се сложи и червено цвекло към капамата, нарязано на дребно към продуктите.

Чук за месо с брадвичка-46%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чук за месо с брадвичка
13.00 лв.
7.00 лв.
Виж ››

Инструмент за месо 2 в 1 - чук за месо с брадвичка. Обработете всяка пържола или ребърца, поднасяйки на близките си крехко и вкусно месо. С брадвичката може да оформите перфектните стекове, после да ги начукате с чука и да ги метнете във фурната или на скарата.

Рейтинг

5 28
4 10
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Разкошна се получи,уникална вкусотия! Благодаря!!
0
0