Банска Капама

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Банска Капама
Снимка: Yordanka Kovacheva
9 / 12с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
270 мин.
Общо
305 мин.
Порции
12
"Любимата капама на хиляди българи - вече и на видео стъпка по стъпка! Страхотно ястие с очаквано вкусен резултат."

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 2 средни зелки
  • свинско месо - 1 кг.
  • телешко месо - 600 гр.
  • кървавица - 600 гр.
  • сланина - 200 гр.
  • суджук - 400 гр.
  • пилешки бутчета - 2 - 3 бр.
  • ориз - 700 гр.
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • червено цвекло - 300 - 400 гр. киснало
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме зелето и го обезсоляваме като го накиснем във вода, след което го изстискваме много добре от водата.

Запържваме ориза с черен пипер. Нарязваме сланината на тънки филийки.

Вземаме един глинен съд около 7-10 литра и започваме да редим съставките в следния ред: сланина - зеле - кървавица, суджук - зеле - свинско - пак зеле - телешко - зеле - цвекло - зеле - ориз - дафинов лист (3-4 листа) - зеле - пилешко - зеле - сланина.

Оризът трябва да е задължително в горните слоеве, за да не загори отдолу.

Сложете киснало цвекло (чекане) само ако го харесвате като вкус, в противен случай не.

Печене

Под капака на гювеча слагаме фолио за печене, притиснато към главата на съда, за да не издиша под капака.

Поставяме глинения съд във фурната и оставяме капамата да заври за 30 - 40 мин на 250 C. Като се чуе бълбукане значи е завряла. Намаляме на по-слабо на 160 градуса и печем 4 часа.

По желание може да се сложи и червено цвекло към капамата, нарязано на дребно към продуктите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
530
410
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Разкошна се получи,уникална вкусотия! Благодаря!!
02.01.2020 18:44
1
1
Покажи всички подкоментари