Картофи Капоната

Картофи Капоната
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Истинско щастие в чиния - феноменално вкусно вегетарианско ястие"

Необходими Продукти

  • картофи - 3 бр. едри пресни
  • лук - 1 бр. кромид
  • чесън - 2 скилидки
  • патладжан - 1 бр.
  • домати - 3 бр.
  • зелени маслини - 10 бр. без костилка
  • стафиди - 1/2 шепа
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • босилек - или магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват хубаво, защото ще се пекат с кората. Могат да бъдат и стари, но от сортовете с по-тънка коричка.

Почистените картофи се набождат на няколко места с шиш или вилица. След това се поставят да се пекат във фурната за около 30-40 минути на 200 градуса.

След като се поопекат, разрязват на две по дължина, издълбава се сърцевината им, посоляват се и се намазват с малко зехтин. Връщат се във фурната за още десет-петнайсет минути, докато порозовеят.

Докато се пекат картофите, се приготвя плънката или капонатата. Патладжанът се реже на кубчета и се слага в подсолена вода, за да се отстрани горчивината му.

Лукът се реже на ситно и се слага в тиган да се задуши с малко зехтин и вода. Към него се прибавят нарязаните на филийки скилидки чесън. След като се задушат, прибавяме да се запържи и отцедения патладжан.

След като омекне, се добавят смлените или нарязани на малки кубчета домати. Сосът се овкусява със сол и черен пипер. Накрая се прибавят стафидите и зелените маслини, нарязани на кръгчета.

Оставя се капонатата да поври, докато се сгъсти. След като е готова, със сместа се пълнят картофите.

Ястието се поднася поръсено с пресен босилек или магданоз.

Картофите Капоната са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: