Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Рататуй»Mоята рецепта за Капоната

Mоята рецепта за Капоната

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Mоята рецепта за Капоната
Снимка: Ivelina
1 / 2
25/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Експлозия от вкусове и аромати, вдъхновени от сицилианската кухня."

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр., отстранени краищата, нарязан на кубчета
  • домати - 5 бр. средни, обелени, нарязани или Пасата с босилек
  • жълт лук - 1 глава
  • чесън - 3 ск., на кубчета
  • маслини - 1/4 ч.ч. зелени или черни на вкус
  • люти чушки - 1 бр. нарязани на кубчета
  • оцет - 1/4 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • босилек - 1 шепа, или магданоз
  • морска сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 60 мл за пържене + още 60 мл при необходимост
  • хляб - за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Капоната не е българско ястие, но трябва задължително да го опитате. Ще ви хареса този шедьовър от сицилианската кухня! Започнете с подготовката на доматите. Варя ги за няколко минути, докато видя, че кожата започва да се напуква.

След това ги изваждам от врящата вода и ги оставям да изстинат малко. След като изстинат достатъчно, мога лесно да отлепя кожата. Разполовете и след това нарежете на кубчета.

В дълбок тиган загрейте около 60 мл зехтин на среден огън. След като маслото се загрее, добавете патладжана и разбъркайте за около една минута. Ако патладжанът е попил зехтина, добавете още около 60мл. Продължете да готвите още три минути, като разбърквате често. Извадете от тигана и оставете настрана.

В същия тиган напръскайте около 30мл зехтин и добавете чесъна и лука. Сотирайте за около две минути.

След това добавете лютия пипер, маслините, захарта, оцета и доматите. Намалете пламъка до среден/слаб, разбъркайте и след това добавете морска сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и след това добавете патладжана. След като заври, намалете огъня и гответе около десет минути, като разбърквате от време на време.

Ако планирате да ядете капонатата си, след като е готова, можете да приготвите хляба на този етап. Нарежете няколко парчета хляб и препечете във фурната.

След като капоната се готви около десет минути, добавете босилека. Обичам да накъсам няколко листа на ръка и след това да ги разбъркам. Продължете да готвите още осем до десет минути на много слаб огън, като разбърквате от време на време.

Свалете от котлона и сервирайте, като предястие върху препечен хляб. Това може да се консумира топло или студено, така че можете да го съхранявате за една нощ и да се насладите на следващия ден! Вкусът е чудесен и в двата случая.

Ако харесвате рататуй и други зеленчукови ястия, ще се влюбите и в моята рецепта за Капоната.

Поздрави и цин чин!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: