Начин на приготвяне
Насладете се на този семпъл шедьовър от италианската кухня, напомнящ на рататуй.
Първо почистете зеленчуците, нарежете патладжаните, целината и чери доматите на кубчета, ако са много големи, просто ги разделете на две.
Патладжаните сложете в подсолена вода за да се отстрани горчивият им вкус. След това ги запържете в голям тиган патладжаните в мазнина, докато се зачервят. Когато са готови, ги отцедете добре и поставете върху кухненска хартия.
На тяхно място в тигана сложете ситно нарязания лук. Щом стане прозрачен, добавете пасираните домати, разполовените домати и оставете да вари минута две-три. След това прибавете предварително обезкостените маслини и каперсите.
Гответе три минути на слаб огън. Накрая сложете запържените патладжани, пресният босилек, захарта, оцета и сол на вкус.
Бъркайте още минута, след което сицилианската капоната е готова.
Капоната Сицилиана може да сервирате с фокача или друг италиански хляб.