Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Продуктите е добре да са престояли няколко часа на стайна температура. В две купи първо отделете белтъци и жълтъци. Разбийте жълтъците с миксер, заедно със 100 грама кристална захар и едното пакетче ванилия. Разбивайте до побеляване 10 минути.
Отделно разбийте белтъците с щипка сол на сняг, като първо на по-слаби обороти, а след това увеличете и постепенно добавете 100 грама захар, заедно с едно пакетче ванилена захар. Доразбийте до твърди връхчета.
Смесете белтъците с жълтъците при непрекъснато бъркане на най-ниска степен. Добавете постепенно брашното. Сместа изсипете в тортена форма, широка 26 см, със застлана по дъното хартия за готвене. Изпечете блата в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. При проба с дървено шишче, то трябва да излезе сухо. Оставете блата да се охлади.
Приготвяне на крема:
Размийте две пълни супени лъжици брашно с прясното мляко, като го добавяте по малко и постепенно. Разбъркайте много добре да няма бучки и продължете така, докато се разреди с цялото количество мляко. Сложете на огъня - най-добре в тенджера с незалепващо покритие и бъркайте непрекъснато, а щом млякото се сгорещи и се сгъсти, го махнете от огъня. Изчакайте да се охлади напълно, покрито с фолио.
През това време разбъркайте веднъж, да не хване коричка. Докато изстива, кремът още ще се сгъсти. Разбийте в купа с миксер мекото краве масло, заедно с пудрата захар и една ванилия, докато изсветлее. Към маслото добавяйте на порции лъжица по лъжица от охладения млечен крем. Разбъркайте всичко добре до получаване на хубав крем.
Приготвяне на кроканта:
На огъня в малък съд сипвайте на три пъти по две пълни супени лъжици пудра захар и през това време разбърквайте, докато захарта се разтопи напълно. Изключете котлона и веднага сипете едно пакетче филирани бадеми. Разбъркайте бързо бадемите да оберат карамела. Разстелете сместа върху парче готварска хартия на дъската за хляб и оставете да изстине и да стегне. След това натрошете на дребно карамела.
Сглобяване на тортата:
Разрежете блата на две хоризонтално, за да получите два блата. Първият поставете в поднос за торта и напръскайте с няколко лъжици неподсладено прясно мляко, смесено с коняк - алкохол. Ако не искате алкохол, капнете 3-4 капки ромова есенция.
Намажете блата с половината от крема. Върху крема поръсете с няколко лъжици начукани карамелизирани бадеми. Сложете втория блат и сиропирайте отново. Цялата торта покрийте с останалия крем и поръсете с останалия крокант.
Ако желаете, можете да украсите допълнително. Аз направих захарни нарциси от фондан.