Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на карамела.
В тавичката, в която ще печем козунака, карамелизираме захарта до светъл карамелен цвят. Разклащаме тавичката, за да отиде навсякъде и оставяме да се охлади.
Затопляме леко прясното мляко и слагаме маята и 1 с.л. захар и покриваме съда. В купа пресяваме брашното и правим кладенче, в което започваме да прибавяме продуктите за тестото.
Замесваме меко тесто и го оставяме за 20 минути да почине.
През това време приготвяме плънката. Маслото трябва да е размекнато и към него добавяме 6 с.л. захар и объркваме добре.
Орехите смиламе на ситно (може с блендер). Разточваме тестото на правоъгълна кора с дебелина 0. 5 см, намазваме с маслото, поръсваме орехите и стафидите и навиваме на руло.
Разрязваме на 9 равни части и поставяме в тавата с карамела.
Оставяме да втаса около час (може и във фурната на 50 г, така става по-бързо) и печем в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за около 40 минути.
Карамеленият козунак е готов.