Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Карамелен козунак

Карамелен козунак

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Карамелен козунак
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
02/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Двойно по-вкусен и двойно по-ароматен от всеки друг козунак е нашият карамелен козунак"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 130 мл
  • мая - 1/2 кубче (21 г) захар - 7 с.л.
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - кората на 1 лимон
  • брашно - 500 г
  • За карамела
  • захар - 5 с.л.
  • За плънката
  • масло - 125 г
  • захар - 6 с.л.
  • орехи - 100 г
  • стафиди - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на карамела.

В тавичката, в която ще печем козунака, карамелизираме захарта до светъл карамелен цвят. Разклащаме тавичката, за да отиде навсякъде и оставяме да се охлади.

Затопляме леко прясното мляко и слагаме маята и 1 с.л. захар и покриваме съда. В купа пресяваме брашното и правим кладенче, в което започваме да прибавяме продуктите за тестото.

Замесваме меко тесто и го оставяме за 20 минути да почине.

През това време приготвяме плънката. Маслото трябва да е размекнато и към него добавяме 6 с.л. захар и объркваме добре.

Орехите смиламе на ситно (може с блендер). Разточваме тестото на правоъгълна кора с дебелина 0. 5 см, намазваме с маслото, поръсваме орехите и стафидите и навиваме на руло.

Разрязваме на 9 равни части и поставяме в тавата с карамела.

Оставяме да втаса около час (може и във фурната на 50 г, така става по-бързо) и печем в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за около 40 минути.

Карамеленият козунак е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: