Начин на приготвяне
Артишокът се почиства от сухите крайни листа. Изрязват се с ножица и острите връхчета на централните листа почти до по-месестата им част.
Плътно се отрязва дръжката до сърцевината и веднага се намазва с изцеден сок от резен лимон, за да не потъмнее.
През това време на огъня се кипва в съд вода, в която се пуска малко сол и се изстисква сокът от лимона.
Артишокът се пуска във водата и се вари 40-50 минути на умерен огън, докато омекне добре. Изважда се внимателно и се отцежда, а после се подрежда в чиния.
За соса:
В малка тенджерка с три лъжици зехтин се запържва настърган кромид лук - една малка главичка за кратко, заедно с един стрък пресен чесън, нарязан на ситно.
Прибавя се една лъжица майонеза и три супени лъжици доматен сос и накълцана на дребно печената чушка. Разбърква се да стане гладко.
Залива се с една кутийка от 200 мл готварска сметана. Подправя се с малко черен пипер и се оставя да поври около 4 минути.
Предястието се залива с приготвения сос и се поръсва с накълцан магданоз.
Артишокът с розов сос е готов.