Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка в кексова форма с кашкавал и сирене

Питка в кексова форма с кашкавал и сирене

Питка в кексова форма с кашкавал и сирене
Снимка: Веселина Константинова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Вадете формата за кекс, защото ще правим ... питка и ще ви хареса!"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • мая - 30 г суха
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.. равна
  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • сирене - 120 г
  • кашкавал - 130 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното. Разтворете маята в малко хладка вода заедно с една лъжица брашно и захарта. Оставете я да се активира.

Когато маята е готова, прибавете я към брашното, чукнете яйцата, добавете солта и зехтина. Разбъркайте. Наливайте на тънка струйка хладка вода, докато брашното я оеме. Замесете меко тесто, без да лепне по ръцете.

Оставете тестото да втаса, като го покриете с найлоново фолио.

Готовото тесто разделете на 10 топки.

Разтопете маслото.

Разстелете всяка топка на питка. Потопете всяка питка в разтопеното масло. В средата на половината от питките сложете парче сирене, а в останалата половина - кашкавал.

Свийте питките отново на топчета, като обгърнете плънката.

Намажете дъното и стените на кекксова форма с масло. Поръсете с червен пипер.

Подредете топчетата във формата и оформете питката.

Излейте остатъка от маслото отгоре и поръсете с червен пипер.

Оставете питката да втаса отново.

Сложете питката в умерено загрята фурна и печете около 15 минути, след което увеличете градусите до 200 и допечете до златисто.

Проверете готовността на питката с помощта на дървено шишче.

Питката в кексова форма с кашкавал и сирене е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: