Начин на приготвяне
От вечерта си накисваме фурмите във вода. Разбиваме яйцата със захарта до пухкава смес и към тях прибавяме настърганата лимоновата кора и рома. Млякото го затопляме в микровълнова, трябва да е хладко към топло. В него слагаме 1 с.л. захар, бъркаме докато се разтвори и добавяме маята, отново бъркаме докато се разтвори и тя.
Пресяваме брашното в дълбок съд. Правим в средата кладенче и изсипваме яйчената смес, млякото с маята. Замесваме тестото, като размесваме добре, докато не се получи хомогенна смес. Трябва да се получи меко тесто, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва.
Трябва да вкараме маслото в козуначеното тесто, за тази цел разтопяваме маслото в микровълнова или на котлон, но не трябва да започва да цвърчи в нито един от свата случая. Започваме да вкарваме маслото, като си намазняваме ръцете и месим, това се повтаря, докато не свърши всичкото масло.
Ако козуначеното тестото започне да залепва за масата, набрашняваме, но в повечето случаи това не се случва. След като е свършило маслото оставяме тестото в по-дълбок съд, а него на топло, за да втаса.
Аз го слагам във фурната на 60-70 градуса. Когато е уголемило двойно обема си е готово да направим козунака.
Приготвяме си пълнежите: Натрошаваме шоколада на квадратчета. Орехите ги смиламе. Фурмите ги изцеждаме от водата и им махаме костилките. Накъсваме ги на малки парченца.
Плитката правим по следния начин: Разделяме тестото на три еднакви топки. С помощта на масло ги омесваме и разстиламе на дълги еднакви ленти. Ролята на маслото е тестото да не залепва по плота. С помощта на ръцете разстиламе дълго въженце и с ръце притискаме, за да стане широко.
Слагаме по средата на едната кора орехи, на другата нареждаме шоколада, а на третата фурмите. Завиваме ги, правим три дълги въженца и започваме да ги сплитаме. Намазваме формата с масло, наръсваме с брашно и поставяме сплетения козунак. Оставаме да втаса.
След като е втасало намазваме с жълтък, поръсваме със захар и печем. Печем на 170-180 градуса до готовност. Поглеждате периодично, и ако видите, че отгоре започва да се препича, слагате алуминиево фолио, за да не изгори.
Козунакът плитка с орехи, шоколад и фурми е готов.