Начин на приготвяне
Измиваме добре листата лапад. Почистваме от жилките. Слагаме почистените листа в тенджера, заливаме с вода, прибавяме щипка сол и кипваме.
Когато листата си променят цвета, изливаме водата, обливаме със студена вода и отцеждаме добре листата в цедка.
В съда за готвене наливаме олио. Слагаме отцедения лапад, маслини, настърган лук, черен пипер, сол и джоджен на вкус. Включваме котлона и задушаваме, като разбъркваме.
Когато изври течността, ръсваме червен пипер и брашно. Разбъркваме няколко пъти и като продължаваме разбъркването наливаме вода (приблизително 1 л). Оставяме ястието да се вари, без капак, като внимаваме да не изкипи.
Разбъркваме периодично. Няколко минути преди готовност на яхнията прибавяме доматено пюре. Варим до предпочитаната гъстота на пролетното ястие.
Манджичката от лапад, маслини и доматено пюре е готова.