Начин на приготвяне
Разтворете маята във топлото прясно мляко и една чаена лъжичка захар. Покрийте и оставете на топло да втаса за 10 минути;
През това време пресейте брашното и направете кладенче в средата. Разбийте едното яйце и белтъка на второто със захарта и щипка сол и изсипете тази смес в кладенчето. Сипете и олиото, мастиката, ванилията, настърганата портокалова кора и портокаловия сок и втасалата мая;
Замесете нелепнещо тесто и го прехвърлете на намазнен кухненски плот. Продължете да месите поне 15 минути, като добавяте по малко от маслото, предварително разтопено. Тестото ще го поеме и ще стане меко и приятно. Формирайте топка и оставете да втаса за поне 1 час и половина на топло (знам, че е по-добре да става по-бавно и естествено, но аз го слагам във фурната на 45 градуса и става чудесно);
Втасалото тесто положете върху кухненския плот и с пръсти разтеглете на една голяма правоъгълна кора, може и да разточите с точилка, но така ще развалим всички мехури образувани в тестото;
Разрежете надлъжно и всяко парче намажете със портокалово сладко, завийте две рула и ги нарежете на триъгълници. Две от краищата сложете в центъра на тавичка с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене. Останалите парченца подредете симетрично около тях. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса още веднъж на топло за около 40 минути;
Намажете с разбития жълтък, който ни е останал, с няколко капки мляко и олио. Поръсете със захар и сусам по желание и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 30-35 минути;
Когато го извадите от фурната, намажете със масло и покрийте за 5 минути, след това извадете от тавата и оставете да се поохлади поне малко преди консумация, ако успеете да устоите на прекрасния му аромат.
Уверявам ви, че цялата ми къща ухае неустоимо!
Да ви е сладко и Хубави Празници!
Коментари