Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Каридопита - Гръцки орехов сладкиш

Каридопита - Гръцки орехов сладкиш

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
20
"Сиропираните сладкиши на гърците са просто уникални! Този тук е като сладка орехова целувка"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • галета - 3 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • орехи - 0. 5 ч.ч. счукани по на едро
  • канела - 1 с.л.
  • карамфил - 0. 5 ч.л.
  • коняк - 1 с.л.
  • портокали - 1 бр. кората
  • бакпулвер - 2 бр.
  • сироп
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимони - 1 бр. кората
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете олиото, коняка, портокаловите корички настъргани на ситно ренде и млякото.

Отделно смесете галетата, двата вида орехи, счукани и смлени, канелата, бакпулверите и карамфила, разбъркате добре.

Прибавете сухите съставки към яйчената смес и разбъркайте с шпатула. Нагрейте фурната на 180 градуса, сипете сместа в леко намазана с олио правоъгълна тава и я поставете в нея.

Печете до готовност за около 25 минути. Извадете от фурната изпечения сладкиш, нарежете на желаните от вас форми и размери парчета.

Поставете всички съставки за сиропа в тенджера и сварете на силен огън за 5 минути, веднага залейте сладкиша с него. Поръсете със смлени орехи и оставете да се охлади напълно, сервирайте.

Традиционен гръцки сладкиш, от който ще си оближете пръстите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
40
30
20
11
Дай твоята оценка: