Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак Буен клас

Козунак Буен клас

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Козунак Буен клас
Снимка: Паулина Стоянова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
200 мин.
Порции
8
"Имаме сериозен претендент в тазгодишната класация за най-пухкав и бухнал козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг София Мел
  • яйца - 4 бр. със стайна температура
  • прясно мляко - 250 мл хладко
  • олио - 200 мл
  • мая - 1 кубче от 40 г
  • захар - 200 г
  • лимонова кора - от 2 лимона
  • сол - ½ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В прясното мляко слагаме захарта и го загряваме да се разтопи, аз предпочитам да е в съд на тенджерка, защото е по-лесно да се бърка. Ако е много горещо, охладете до толкова, че като потопите пръста си в него да ви пари, но да можете да го задържите.

Добавете в млякото 100 мл от олиото, което ще понижи още температурата му и натрошете маята. В тази рецепта не е необходимо да оставяте маята да шупва.

Разбивате яйцата със солта и настърганата лимонова кора. Добавяме ги към прясното мляко с маята. Разбъркваме добре и добавяме в кладенчето на предварително пресятото брашно.

Замесваме тестото за козунака по същия начин както когато месите тесто за питка. Тестото трябва да е гладко, меко и еластично.

Трябва да добавим останалите 100 мл олио. Намазваме си ръцете и месим, намазваме си ръцете и месим, така докато поеме изцяло олиото. Важно е да притискате, разтягате и събирате на топка тестото, за да усвои добре мазнината, така ще се получат впоследствие конците на вашият козунак.

Оставяме тестото да втаса в голяма тенджера. Завивате го с кърпа и го оставяте на топло. За около два часа би трябвало да втаса, ако му е достатъчно топло. Когато тестото е утроило обема си е готово отново за премесване.

Преди да разделите тестото на три равни топки, си щипнете 100 грама от него и останала част на три топки. За целта аз ползвам кухненска везна.

Омесете всяка една от топките и ги разточете с еднакъв размер елипсовидни кори. Намажете първата кора с олио и сложете отгоре втората кора. Намажете втората кора и нея с олио и слагате отгоре третата. Навиваме на руло и ги режем на 18 части.

Вземаме голяма правоъгълна тава, която сме намазали с олио и поръсили с брашно предварително, редим по следния начин: От едната към другата страна…. В средата слагаме едно парче, от двете му страни по още едно парче т.е в средата, отляво и отдясно. Трябва да се застъпват.

После между двете парчета слагаме едно и от лявата и дясната страна на него по още едно. Редим докато свършат парчетата. По-рано си бяхме щипнали 100 грама тесто, от него правим панделка, която слагаме в края на тавата.

След като сме наредили, мажем с жълтък и поръсваме с едра захар. Оставяте за около един час да втаса повторно отново на топло. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути.

Пече се на горен и долен реотан едновременно без вентилатор. Понеже има разлика в различните модели фурни, ако видите, че отгоре много се запича и зачервява, може да го покриете с хартия за печене. Козунакът се проверява дали е готов с клечка за зъби или дървено шишче, ако няма по клечката тесто е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: