Начин на приготвяне
В прясното мляко слагаме захарта и го загряваме да се разтопи, аз предпочитам да е в съд на тенджерка, защото е по-лесно да се бърка. Ако е много горещо, охладете до толкова, че като потопите пръста си в него да ви пари, но да можете да го задържите.
Добавете в млякото 100 мл от олиото, което ще понижи още температурата му и натрошете маята. В тази рецепта не е необходимо да оставяте маята да шупва.
Разбивате яйцата със солта и настърганата лимонова кора. Добавяме ги към прясното мляко с маята. Разбъркваме добре и добавяме в кладенчето на предварително пресятото брашно.
Замесваме тестото за козунака по същия начин както когато месите тесто за питка. Тестото трябва да е гладко, меко и еластично.
Трябва да добавим останалите 100 мл олио. Намазваме си ръцете и месим, намазваме си ръцете и месим, така докато поеме изцяло олиото. Важно е да притискате, разтягате и събирате на топка тестото, за да усвои добре мазнината, така ще се получат впоследствие конците на вашият козунак.
Оставяме тестото да втаса в голяма тенджера. Завивате го с кърпа и го оставяте на топло. За около два часа би трябвало да втаса, ако му е достатъчно топло. Когато тестото е утроило обема си е готово отново за премесване.
Преди да разделите тестото на три равни топки, си щипнете 100 грама от него и останала част на три топки. За целта аз ползвам кухненска везна.
Омесете всяка една от топките и ги разточете с еднакъв размер елипсовидни кори. Намажете първата кора с олио и сложете отгоре втората кора. Намажете втората кора и нея с олио и слагате отгоре третата. Навиваме на руло и ги режем на 18 части.
Вземаме голяма правоъгълна тава, която сме намазали с олио и поръсили с брашно предварително, редим по следния начин: От едната към другата страна…. В средата слагаме едно парче, от двете му страни по още едно парче т.е в средата, отляво и отдясно. Трябва да се застъпват.
После между двете парчета слагаме едно и от лявата и дясната страна на него по още едно. Редим докато свършат парчетата. По-рано си бяхме щипнали 100 грама тесто, от него правим панделка, която слагаме в края на тавата.
След като сме наредили, мажем с жълтък и поръсваме с едра захар. Оставяте за около един час да втаса повторно отново на топло. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути.
Пече се на горен и долен реотан едновременно без вентилатор. Понеже има разлика в различните модели фурни, ако видите, че отгоре много се запича и зачервява, може да го покриете с хартия за печене. Козунакът се проверява дали е готов с клечка за зъби или дървено шишче, ако няма по клечката тесто е готов.