Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните на дълго във формата на филийки с дебелина около 1/2 см. Наредете в тавичката на фурната, поръсете със зехтин и сол и печете на 200 градуса за около 15-20 минути.
През това време накълцайте лука на ситно и го запържете в останалото количество зехтин, ако е нужно добавете още. Когато е почти готов, сложете каймата, бъркайки интензивно, за да стане на трохи/гранулки. Прибавете черния пипер и сол.
Когато каймата промени цвета си, веднага изсипете бялото вино и бъркайте, докато се изпари, след това добавете ригана, босилека, канелата и доматеното пюре с лъжичката захар. Гответе на среден до слаб огън, докато остане на мазнина и накрая сипете прясното мляко. Разбъркайте добре, то ще се слее със сместа и ще придаде по-нежен цвят, както и ще омекоти вкуса.
Снемете от огъня и сложете накълцания магданоз.
В тавичка с приблизителни размери 40/25 наредете пласт филийки изпечен патладжан, отгоре разпределете равномерно от соса Болонезе и настържете половината от сирената. Върху тях отново подредете патладжан и останалия сос. Оставете настрана и се заемете с Бешамела.
В тенджерка загрейте маслото и зехтина на среден до слаб огън. Когато маслото напълно се разтопи, сипете наведнъж брашното и бъркайте около две минутки, след това наливайте малко по малко млякото (добре е да е студено), бъркайки непрекъснато до получаване на желаната от вас гъстота и бешамелът стане гладък. Не се притеснявайте, ако в началото ви се образуват парцали от брашното, те ще си се разтворят при бъркането. Накрая подправете със сол, бял пипер и индийско орехче.
Готовия бешамел излейте в тавата при патладжаните, разпределяйки го равномерно. Настържете останалите сирена и запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна докато отгоре получите приятен златист загар.
Готовото ястие поръсете с магданоз или друга зелена подправка за разкош.