Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с локум и невероятен аромат

Козунак с локум и невероятен аромат

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Козунак с локум и невероятен аромат4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
3
"Най-добрия козунак, който опитахме тази година! Запретвайте ръкави"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 250 г
  • олио - 200 мл
  • сол - 1 щипка
  • коняк - 1 с.л.
  • портокал - 1 бр. сока и кората
  • лимон - 1 бр. кората
  • ванилия есенция - 1 ампула
  • коняк есенция - 1 ампула
  • прясна мая - 40 г
  • брашно - 1 кг
  • плънка
  • локум - 1 кутия
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • захар - за поръсване навлажнена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти да са на стайна температура, а помещението затоплено.

Разтворете маята в част от леко затопленото мляко с 1 с.л. от захарта и 1 с.л. брашно, разбъркайте на кашичка, завийте със стреч фолио и поставете на топло да шупне.

В метален съд затоплете останалото мляко, разтворете напълно захарта в него, добавете портокаловия сок заедно с настърганите му на ситно корички, лимоновите настъргани на ситно корички, есенциите и коняка.

Отделно разбийте яйцата много добре, добавете половината олио и ги прибавете към млечната смес.

Пресейте брашното в голям съд, добавете солта и разбъркайте добре. Оформете кладенче и сипете сместа в него, шупналата мая и замесете меко, не лепнещо по пръстите тесто. Започнете да добавяте останалата мазнина поетапно при непрекъснато месене в продължение на 15 минути.

Оформете тестото на топка, завийте със стреч фолио и чиста дебела кърпа и оставете да удвои обема си на топло.

От втасалото тесто, БЕЗ ДА ПРЕМЕСВАТЕ, с накъсване направете фитили и оформете козунаците в три правоъгълни тави, постлани с хартия за печене. При оформянето на фитилите добавяйте от нарязания на парчета локум.

След 40 минути втасване в тавичките намажете козунаците с разбития жълтък с млякото и поръсете със захарта, декорирайте със стафиди или орехови ядки тук-там. Печете в предварително нагрята фурна първите 10 минути на 180 градуса, а после намалете градусите на 150 за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: