Начин на приготвяне
Всички продукти да са на стайна температура, а помещението затоплено.
Разтворете маята в част от леко затопленото мляко с 1 с.л. от захарта и 1 с.л. брашно, разбъркайте на кашичка, завийте със стреч фолио и поставете на топло да шупне.
В метален съд затоплете останалото мляко, разтворете напълно захарта в него, добавете портокаловия сок заедно с настърганите му на ситно корички, лимоновите настъргани на ситно корички, есенциите и коняка.
Отделно разбийте яйцата много добре, добавете половината олио и ги прибавете към млечната смес.
Пресейте брашното в голям съд, добавете солта и разбъркайте добре. Оформете кладенче и сипете сместа в него, шупналата мая и замесете меко, не лепнещо по пръстите тесто. Започнете да добавяте останалата мазнина поетапно при непрекъснато месене в продължение на 15 минути.
Оформете тестото на топка, завийте със стреч фолио и чиста дебела кърпа и оставете да удвои обема си на топло.
От втасалото тесто, БЕЗ ДА ПРЕМЕСВАТЕ, с накъсване направете фитили и оформете козунаците в три правоъгълни тави, постлани с хартия за печене. При оформянето на фитилите добавяйте от нарязания на парчета локум.
След 40 минути втасване в тавичките намажете козунаците с разбития жълтък с млякото и поръсете със захарта, декорирайте със стафиди или орехови ядки тук-там. Печете в предварително нагрята фурна първите 10 минути на 180 градуса, а после намалете градусите на 150 за около 40 минути.