Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Козуначени кифлички с локум и ванилия

Козуначени кифлички с локум и ванилия

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5216k1k3k5
Козуначени кифлички с локум и ванилия
Снимка: Людмила
1 / 5
17/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Козуначени кифлички с локум и ванилия са любими на цялото семейство и особено на почитателите на локумките и други сладки с локум."

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г приблизително
  • захар - 140 г
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 1
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • прясно мляко - 150 г
  • жива мая - 22 г
  • масло - 50 г
  • олио - 50 г
  • локум - 1 кутия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресяваме брашното в дълбока купа и прибавяме захарта, добре е да е по-фина, ситна.

Прясното мляко се подгрява и в него се слага маята. Да се разтвори, не да шупне.

Стопява се маслото и се слага към млякото. Прибавят се разбитите две яйца и един белтък, единия жълтък заделяме за намазване на козуначените кифлички.

Следват ароматите. И сока на половин лимон.

Замесва се меко тесто. Ако е необходимо, се добавя още малко брашно.

Готовото козуначено тесто се оставя да втаса за час и половина, да увеличи обем веднъж.

След това се премесва и се прибавя олиото, като се меси до усвояването му.

Втасва втори път до удвояване на обема.

Разточва се кора с дебелина около половин сантиметър. И се нарязва на триъгълници.

В основата им слагаме нарязания локум.

Навиваме кифличките и ги подреждаме в тава с хартия за печене. Мажем с разбит жълтък. Печем на 160 градуса до златисто.

Козуначени кифлички с локум и ванилия са любими на цялото семейство и особено на почитателите на локумките и други сладки с локум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: