Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Атлантически калкан на фурна

Атлантически калкан на фурна

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Атлантически калкан на фурна2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • калкан - 1 кг филе
  • лимони - 1 цял + сокът на 1 лимон
  • зехтин - 100 мл
  • лук - 2 средни глави червен
  • чесън - 2 скилидки счукан
  • розмарин - 1/4 ч.л. счукан
  • мащерка - 1/3 ч.л.
  • черен пипер
  • магданоз - 2 с.л. накълцан
  • оцет - 1 с.л.
  • галета - 25 г
  • червен пипер
  • картофи - 3 - 4 броя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете калкана и отделете само филета, без кожа и кости. Хубаво го овкусете със сол, черен пипер и всички останали подправки и полейте със смес от лимонов сок и оцета. Оставете за половин час да се овкусява в хладилник.

Обелете и нарежете картофите, една глава от лука нарежете на кръгове, а другата на полумесеци.

Намазнете тава и подредете кръговете лук и картофи. Отгоре подредете атлантическия калакан, а върху него разпределете резени лимон и лука на полумесеци.

Поръсете пак с подправки, полейте обилно със зехтин и покрийте тавата с фолио. Пъхнете да се пече за около 40 минути в умерено загряна фурна.

След това махнете фолиото и запечете леко до приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: