Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Изкушаващ локумен козунак

Изкушаващ локумен козунак

Изкушаващ локумен козунак
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Знаете, че диетата ви няма никакъв шанс, когато на масата сложим този страхотен изкусителен козунак"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 300 г
  • прясно мляко - 370 мл
  • масло - 120 г
  • олио - 80 мл
  • мая - 1 кубче прясна
  • сол - щипка
  • ракия - 1 с.л.
  • лимонови корички - 1 пакетче
  • есенция за козунаци - 1 ампула
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 1.150 кг
  • за намазване
  • жълтък - 1 - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • плънка
  • стафиди - златни и черни
  • локум - 2 кутийки (портокалов и цветен)
  • за поръсване
  • филирани бадеми
  • кристална захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате брашното и активирате маята по обичайния начин с малко топло мляко, захар и брашно.

Яйцата разбивате много добре със захарта, сипвате останалото мляко и другите продукти без мазнината. Замесвате меко тесто, като сипвате по една лъжица от маслото с олиото и бъркате.

Така процедирате, докато се усвои всичката мазнина, месите и добавяте. Оставяте тестото на топло да втаса, разделяте тестото на 3 или 4, след което оформяте дълги фитили.

На всеки фитил поръсвате от накиснатите стафиди, парченца от двата вида локум, навивате и усуквате, както е усукан, го прегъвате на две и отново усуквате.

Готовите козунаци оставяте на топло да втасат, отгоре слагате по още парченца локум, намазвате ги с разбития жълтък и мляко. Поръсвате с филираните бадеми и захар, печете в загрята фурна на 160 градуса.

Пробвайте с клечка дали е добре изпечен и тогава изключете печката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ilaria
Ilaria
София Мел екстра пшенично, а айцата са ми М...Получиха се все пак миналата година супер, да видим как ще станат тази
27.04.2019 15:14
Ilaria
Ilaria
Вече втори път правя козунак по тази рецепта и двата пъти ми се наложи да добавя още доста брашно, че и мазнина...Защо според вас се получава така?
27.04.2019 13:16
1
Покажи всички подкоментари