Начин на приготвяне
Пресявате брашното и активирате маята по обичайния начин с малко топло мляко, захар и брашно.
Яйцата разбивате много добре със захарта, сипвате останалото мляко и другите продукти без мазнината. Замесвате меко тесто, като сипвате по една лъжица от маслото с олиото и бъркате.
Така процедирате, докато се усвои всичката мазнина, месите и добавяте. Оставяте тестото на топло да втаса, разделяте тестото на 3 или 4, след което оформяте дълги фитили.
На всеки фитил поръсвате от накиснатите стафиди, парченца от двата вида локум, навивате и усуквате, както е усукан, го прегъвате на две и отново усуквате.
Готовите козунаци оставяте на топло да втасат, отгоре слагате по още парченца локум, намазвате ги с разбития жълтък и мляко. Поръсвате с филираните бадеми и захар, печете в загрята фурна на 160 градуса.
Пробвайте с клечка дали е добре изпечен и тогава изключете печката.
Коментари