Начин на приготвяне
Когато подбирате картофите, гледайте де са с размерите на топче за пинг-понг, защото ще се пекат цели. Почистете ги с четка и всяко картофче надупчете на 4-5 места, за да може да поема соковете при печене.
Наредете картофките на дъното на глинен гювеч /моят е 14 литров/. Върху картофките разпръснете парченца краве масло /около 1 и 1/2 с.л./ и накъсайте перата на пресния чесън. Поръсетесъс сол. Добавете и гъбките начупени на едри парчета и 10 от маслините, които предварително сте обезкостили.
Нарежете бялата част от пресния чесън на пръчици с дължина около сънтиметър. Вземете плешката и направете кръстообразни дълбоки прорези, около десетина на брой, във всеки прорез заровете малка бучица краве масло, стръкче чесън и маслинка.
Останалото краве масло смесете с подправките и натрийте хубаво месото. Положете плешката върху картофките и печете 3 часа на 200 градуса под капак. Ако желаете след това може да отхлупите гювеча и да запечете още до коричка.
Аз не сметнах за необходимо, защото както ще видите от снимките придоби апетитен загар и не исках да изсъхва.