Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунака на Иван Звездев

Козунака на Иван Звездев

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Козунака на Иван Звездев
Снимка: Марияна
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Големите кулинари си личат по козунаците, които приготвят, а съдейки по този - сме направо номер 1"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг за козунак на София мел
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 220 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 2/3 ч.ч
  • масло - 90 г
  • слънчогледово олио - 80 мл
  • лимонова есенция - 1/2 капсула
  • ванилия - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 с.л
  • брашно - 1 с.л
  • яйца - 1 бр. + захар за поръсване
  • олио - за намазване на формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме маята в купичка, заедно със захарта около 1 с.л. и 1 с.л. брашно. Стопляме малко водата и я прибавяме в купичката и разбъркваме. Оставяме за 15 минути маята да шупне. Стаята, в която правим козунака, трябва да е топла. Изкарваме яйцата на стайна температура.

Разбиваме ги в купа. Прибавяме захарта при яйцата и разбъркваме. Пресяваме брашното. Използваме брашно за козунаци. Изсипваме брашното в купа. Правим си кладенче в брашното и поръсваме с щипка сол. Слагаме яйцата и шупналата мая.

Стопляме прясно мляко и го добавяме и него при брашното. Размекваме маслото. Почваме да разбъркваме с ръка. Слагаме лимонова есенция и ванилията. Добавяме олиото и половината от мекото масло. Олиото трябва да ни е леко стоплено.

Разбъркваме докато брашното поеме течните съставки. Замесваме меко тесто, което да лепне леко. Намазняваме с малка тавичка или голяма купа с част от маслото, което ни остана и слагаме тестото в нея.

Покриваме тестото, което сме омесили на топка с кърпа и после и одеяло в топла стая. Оставяме го да втаса 40 мин. Вадим тестото и го омесваме пак. Омесваме го с намаслени ръце от остатъка от масло.

От тестото могат да станат 1-3 бр. козунака, зависи от желаната големина и форми /тави/, с които разполагате. Разделяме тестото на три топки. С намаслени ръце от маслото оформяме фитили с еднаква дължина. Сплитаме го на плитка. Намазваме форма с олио. Слагаме плитката в тава, покрита с хартия за печене.

Оставяме пак да втаса на топло докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбито яйце и поръсваме със захар много обилно. Печем на 190 градуса и после намаляваме на 170 градуса до изпичане до готовност.

По време на печенето към половината от времето сложих фолио отгоре за да не изгори козунака отгоре. Под козунака в фурната в шола сложих вода, така тя се изпарява нагоре и става по-мек. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: