Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Козуначени кифли с аромат на портокал и локум

Козуначени кифли с аромат на портокал и локум

редакция:
МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Козуначени кифли с аромат на портокал и локум2 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
200 мин.
Порции
12
"Нищо не пожелава Добро утро така, както прясно извадени от фурната козуначени кифли."

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 340 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • ванилия - 1 ампула или прахче
  • портокалова кора - настъргана кората от 1 портокал
  • портокалов сок - 4 ч.л
  • брашно - около 1.1 кг
  • сол - 1 щипка
  • суха мая - 11 г
  • масло - 90 г
  • олио - 70 мл.
  • жълтъци - 1 бр. +2 с.л прясно мляко
  • захар - за поръсване
  • локум - 3 1/2 кутии
  • олио - за намазване на плота
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изкарваме продуктите на стайна температура. Пресяваме брашното в тавичка. Вътре слагаме сухата мая. После добавяме щипка сол. Разбиваме яйцата с вилица в купа. Добавяме и захарта вътре и отново разбиваме.

Правим си кладенче и в него слагаме яйчено-захарната смес. Настъргваме кора на един портокал и я прибавяме и нея в брашното заедно с пресен портокалов сок. Прибавяме ванилията. Затопляме леко прясното мляко и го слагаме също в брашното.

С ръка започваме да разбъркваме. Смесваме мекото масло и олиото и го прибавяме на части докато замесваме тестото. Омесваме хубаво меко тесто. Намазваме голяма купа или тавичка с олио и го слагаме вътре да втаса на топло. Втасва до удвояване на обема.

Намазваме плота с олио и го замесваме пак. Делим тестото на 4 части. От всяка оформяме топка. Разточваме всяка и режем на дванадесет триъгълника. Отваряме си кутиите локум. От две големи локумчета си оформяме три равни по големина части. Разтягаме така оформените части с ръце, като разтегнати фитили.

В основата на всеки слагаме по 2/3 от едно разтегнато с ръце локумче. Навиваме кифлите и краищата ги подвиваме навътре, да ни се получат нещо като виенски кифлички. Оформят се пет части в кифлата. Така навиваме всички и ги подреждаме в тава с хартия за печене на разстояние.

Оставяме ги да втасат на топло, но само първата тава, защото докато правим другите те сами си втасват. Излизат 3 тави. Разбиваме жълтъка с прясното мляко и мажем отгоре козуначените кифли. Поръсваме със захар и печем на 180 градуса до готовност. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: