Начин на приготвяне
Изкарваме продуктите на стайна температура. Пресяваме брашното в тавичка. Вътре слагаме сухата мая. После добавяме щипка сол. Разбиваме яйцата с вилица в купа. Добавяме и захарта вътре и отново разбиваме.
Правим си кладенче и в него слагаме яйчено-захарната смес. Настъргваме кора на един портокал и я прибавяме и нея в брашното заедно с пресен портокалов сок. Прибавяме ванилията. Затопляме леко прясното мляко и го слагаме също в брашното.
С ръка започваме да разбъркваме. Смесваме мекото масло и олиото и го прибавяме на части докато замесваме тестото. Омесваме хубаво меко тесто. Намазваме голяма купа или тавичка с олио и го слагаме вътре да втаса на топло. Втасва до удвояване на обема.
Намазваме плота с олио и го замесваме пак. Делим тестото на 4 части. От всяка оформяме топка. Разточваме всяка и режем на дванадесет триъгълника. Отваряме си кутиите локум. От две големи локумчета си оформяме три равни по големина части. Разтягаме така оформените части с ръце, като разтегнати фитили.
В основата на всеки слагаме по 2/3 от едно разтегнато с ръце локумче. Навиваме кифлите и краищата ги подвиваме навътре, да ни се получат нещо като виенски кифлички. Оформят се пет части в кифлата. Така навиваме всички и ги подреждаме в тава с хартия за печене на разстояние.
Оставяме ги да втасат на топло, но само първата тава, защото докато правим другите те сами си втасват. Излизат 3 тави. Разбиваме жълтъка с прясното мляко и мажем отгоре козуначените кифли. Поръсваме със захар и печем на 180 градуса до готовност. Да ви е сладко!