Начин на приготвяне
Активирайте маята с малко топло мляко, захарта и малко брашно. Разбийте яйцата с останалото прясно мляко и олиото. Пресейте брашното и сипете млечната смес и шупналата мая.
Замесете гладко тесто, което намазвате с олио и оставяте покрито с кърпа или фолио да втаса. Разделете тестото на три части, 2 еднакви топки от по 525 г и 1 топка от 300 г. Трябва да получите тесто около 1340 г.
Двете еднакво големи топки разточвате една по една на правоъгълна кора която мажете с масло, поръсвате сирене и навивате на руло. Така получавате 2 рула, които режете на рулца, тях редите по края на тавата и отвътре още един кръг от рулца.
От по-малката част тесто разточвате 2 малки обли кори, мажете с масло и слагате една върху друга, режете на четири и от триъгълниците правите фунийки или рулца и по ваш избор редите центъра на питката. От останалите краища на рулата аз оформих листа и сложих където ми хареса, така използвах цялото тесто.
Готовата питка покрийте и сложете да втаса, след което намажете с разбития жълтък с малко мляко и олио. Поръсете със семената и печете в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути до хубав златист загар.
Коментари