Начин на приготвяне
Месото се измива и нарязва на порции. В съд се сипва олиото и се смесва с подправките - брашно, сол, черен и червен пипер и накълцания джоджен. С получената смес се намазват късовете агнешко месо. Подреждат се в тавичка и се налива 1 чаша топла вода.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага в загрята фурна. Пече се час и половина на 200 градуса, след което се маха фолиото и месото се пече още 30 минути, като температурата се намалява на 180 градуса.
Приготвяне на гарнитурата:
Сгорещява се олио в плитка и широка тенджера. В него се пуска накълцана една главичка лук и моркова, нарязан на дребни кубчета, леко да се позапържат. Добавя се 2/3 ч.ч. измит ориз и се разбърква.
След това последователно се прибавят булгурът и накълцаните пресен лук и чесън, а накрая и лапада /лопуш/. Слагам го накълцан суров. Разбърква се и се залива с 4 чаши топла вода. Оставя се да се готви на тих огън за 15 минути, като от време на време се разбърква.
Прибавят се подправките - накълцани пресни зелении - джоджен, девесил и магданоз, разбърква се и котлона се изключва. Оставете под захлупен капак за още 10-на минути. Ако ви се стори водно, не се притеснявайте. През това време оризът още ще набъбне и ще поеме от соса.
Сервирайте по желание с пресни зеленчуци - маруля, настъргани морков, краставица, репички.