Начин на приготвяне
Традиция беше във фамилията ни Гергьовското агне да се напълни с леко запържени в много зелен лук ориз и булгур, сварените дреболии и много джоджен и цяло да се изпече в бабината пещ …..и първата порция от готовото агне и стрък пресен чесън се раздаваше на комшиите за здраве и благослов….
Ех, спомени, спомени ! ..примесени с аромата на най-вкусното агне…..
…Сега живея в града, пещ нямам, агнето е все още от село. Приготвям го, придържайки се към старата семейна рецепта, пригодена от мен за градската ми фурна! Споделям я с удоволствие с вас и се надявам да ви хареса :)
Порциите агнешко се сваряват. Изваждат се и се овалват хубаво в сместа, приготвена за тази цел, а бульонът се прецежда.
Фурната се включва да се загрява на 250 градуса.
В тава се слага олиото и в него се запържва леко нарязаният лук. Прибавят се дреболиите и се запържват и те. Следва измития хубаво със студена вода ориз, пърже се докато стане стъклен. И накрая се прибавя измитият булгур.
Пържи се 1-2 мин. и цялата смес се залива с 6 купи агнешки бульон. Посолява се на вкус. Слагат се и подправките - черен пипер и нарязания джоджен.
Разбърква се добре. Отгоре се нареждат добре оваляните в подправките порции агнешко. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната да се пече.
След около час фолиото се маха и тавата се връща обратно, за да се запече приятно агнешкото и да хване хрупкава коричка.
Резултатът го виждате сами, а вкусът е почти като на агнето от детството ми, печено в пещ. Порциите задължително се сервират с пресен чесън!
Добър апетит и честит празник!