Начин на приготвяне
Mаята се разтваря в леко затопленото мляко, заедно с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставете на топло да се активизира, за около 10 минути.
Брашното се пресява в купа два пъти. Добавят се захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте.
Разбийте леко яйцата. Разтопете маслото. Направете кладенче, в което изсипете маслото и яйцата. Добавете и белтъка на третото. Прибавете и шупналата мая. Замесете меко, нелепнещо тесто.
Готовото тесто преместете в намаслено купа, намаслете леко и самото тесто, за да не хваща коричка и оставте да втаса на топло, до тройното увеличаване на обема му.
Втасалото тесто се прехвърля върху намаслен плот, премесва се за кратко, като тестото трябва да бъде меко и пухкаво. Разделя се на две части, оформят се два козунака, сплетени на плитки. Всяка половина се разделя на три равни части, които се разтеглят на ленти.
Локумът се реже на парченца, орехите се скълцват на по-едро. Нареждат се успоредно по цялото продължение на всяка лента. Лентата се защипва, за да се образува фитил. Фитилът леко се усуква.
Сплитат се два козунака, всеки с по три ленти.
Поставят се във форми за печене, предварително застлани с хартия за печене и се оставят на топло да втасат. Намазват се с отделения жълтък, разбит с олиото, поръсват се със захар. Подреждат се орехови ядки и парченца локум.
Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна, до готовност.
Коментари