Начин на приготвяне
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно с малко от брашното и се оставя на топло да шупне.
Яйцата се разбиват със захарта докато тя се разтвори напълно. Поетапно се добавя от около 2/3 от затоплената мазнина (олио или масло).
Прибавят се втасалата мая, ванилията, кора от лимон и брашното. Омесваме добре до получаването на меко тесто. След като втаса тестото, доомесваме с останалата мазнина, докато тя се поеме изцяло.
Разделяме на равни части тестото, а всяка част допълнително разделяме на 4 фитила.
Леко разтегляме всеки фитил и в средата поставяме стафиди, сушени плодове или друга плънка по избор.
Завиваме и сплитаме на плитка всеки 4 фитила. Вече изплетени козунаците се поставят се в намазана с мазнина форма и се оставя да втасат отново.
Намазваме ги с разбит с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно поръсваме със захар. Печем в умерена фурна на около 175-180 градуса за 40-50 минути.
Козунакът с лимонова кора и плънка е готов.