Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени зайчета

Козуначени зайчета

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Козуначени зайчета
Снимка: Христилияна Димитрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
210 мин.
Порции
10
"Запретвайте ръкави, че тези козуначени зайчета няма да се приготвят сами И да не забравите да се похвалите с крайния резултат"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • брашно - около 1 кг
  • олио - 100 г
  • масло - 100 г
  • мая - 40 г
  • захар - 250 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • лимони - 1 бр.
  • ракия - 2 с.л.
  • щипка сол
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • стафиди - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля. В прясното мляко се натрошва маята. След това към маята се прибавя една щипка сол, една супена лъжица захар и една супена лъжица брашно.

Сместа се разбърква хубаво. След това се завива и се оставя на топло за около 5-10 минути. През това време се яйцата разбиват заедно със захарта, докато побелее.

Лимоновата кора се настъргва и се прибавя към яйчната смес. След което се прибавя и ракията. Брашното се пресява в по-дълбока купа. В брашното се прави кладенче и в него се изсипва яйчената смес и прясното мляко с маята. Замесва се меко тесто.

Маслото се разтопява и се прибавя постепенно към тестото. Меси се хубаво, за да може тестото да поеме маслото. Готовото тесто се удря 100 пъти в плота или масата. Козуначеното тесто се оставя за втаса за около един час.

След това се откъсва малко от тестото и се оформя на фитил. Фитилът се навива на охлюв. След това се реди в тава предварително застлана с хартия за печене. От тестото се къса по малко парче и се оформя главата на зайчето.

Оформя се на топче и в единия край се реже с остър нож, за да се оформят ушите на зайчето. След това се откъсва много малко от тестото и се оформя на топче. Това топче се слага за опашка на зайчето.

В отделна купичка се разбива жълтъкът с малко олио. Отделните части на зайчето се залепват една за друга с разбития жълтък. По една стафида се слага на всяко зайче за око.Това се повтаря докато се изчерпят продуктите.

Готовите козуначени зайчета се оставят да втасат за още 30-40 минути. След това се помазват с разбития жълтък и се пекът в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пекат се за около 30-тина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
40
31
21
10
Дай твоята оценка: