Начин на приготвяне
Пресейте брашното, оформете кладенче и в него чукнете двете яйца, като от единия белтък отделете 1 ч.л. По-късно ще е нужна. Добавете мекото краве масло, което преди това трябва да е престояло на стайна температура.
Пресейте пудрата захар с ванилията и добавете, след което замесете нетвърдо тесто. Не слагайте набухвател, за да не се деформират бисквитите.
Приготвяне на сладките:
За зайчетата:
Откъсвайте от тестото по малко топче с големина на малък орех. Моделирайте, като се овалва в длани и се издължава леко. С ножица оформете ушички, като се клъцва по две триъгълничета. Малко топченце, колкото грахово зърно от тестото се закрепва за опашле. Боднете с клечка за зъби и направете дупчици за очички.
Подредете сладките зайчета в средата на голямата тава от фурната, застлана с готварска хартия. Така е по-сигурно, макар и да са маслени курабиите.
За таралежчетата:
От една част от тестото ще направим таралежчета. Отново вземете топче със същата големина колкото малък орех. Оваляйте в длани и оформете като малко топчесто чушле. В тавата околовръст покрай зайците, таралежите се подреждат по периферията, като муцунките им леко се подпират по стените на тавата.
Печете в загрята фурна на 200 градуса за 10-на минути или докато съвсем леко порозовеят.
Оформяне:
След като се изпекат зайчетата, се поръсват нежно с малко пудра захар.
С много тънка малка четка за рисуване се топва в белтъка, който предварително отделихме, а след това в очите на всяко зайче.
С помощта на четката, както е леко мокра от белтъка, внимателно се взема с връхчето по едно семенце чиа. Поставете го в дупчицата на окото. Това не бива да ви стряска, семенцето лесно залепва и става бързо.
Ето ги - зайчетата са готови, цели две дузини.
Шоколада разтопете на водна баня. Потопете гръбчето на всяко таралежче в разтопения шоколад, а след това оваляйте в смлените ядки. С върха на клечка за зъби, потопена в шоколада, направете очички.
Ето ги - таралежите също са готови, цели две дузини.
Коментари