Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Меки козуначени зайчета

Меки козуначени зайчета

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Меки козуначени зайчета
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
10/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12
"Нашите великденски зайци моите са по-скоро прасенца D са готови за хапване"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче свежа
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 150 г
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 500 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
  • краве масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свежата мая се натрошава в купичка със затоплено половин количество от млякото. Прибавят се супена лъжица захар и две лъжици брашно. Сместа се разбърква и се оставя на топло, докато шупне.

Двете яйца и белтъкът на третото се разбиват със захарта. Добавят се останалото мляко и половината от разтопената мазнина.

Брашното се пресява и се разбърква със солта, ванилията и настърганата лимонова кора. Замесва се меко тесто, като останалата мазнина се прибавя към края на месенето. Козуначеното тесто се оформя на топка и оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.

Втасалото тесто за козуначета се разделя на 12 топки, всяка от които се оформя на фитил. Всеки фитил се отделя малко топче за носле, прегъва се и кръстосва по дължина.

На мястото на кръстосването се поставя топчето тесто. Оформените зайци се нареждат в плоска тава върху хартия за печене и се оставят да втасат повторно.

Намазват се със заделения жълтък, поставят им се очички от зрънца черен пипер и посипват с малко маково семе на нослето.

Пекат се в предварително загрята на 175 °C фурна за 30 минути.

Нашите великденски зайци (моите са по-скоро прасенца :D ) са готови за хапване.

Да ви е вкусно и весело с моите меки козуначени зайчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: