Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Направете кладенче, в което чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване накрая;
Загрейте леко на котлона млякото със захарта и щом се разтопи, отстранете, не трябва да става много горещо, а само леко топло. Изсипете го в кладенчето и добавете настърганата лимонова кора и рома. Омесете гладко тесто, като в процеса на месене добавяте малко по малко олиото, докато тестото го поеме всичкото;
Покрийте с кърпа и оставете да втаса за час и половина или два (тъй като съдържа повечко захар, има нужда от повече време за втасване) Най-добре да го оставите във загрята на 50 градуса фурна, за да е на топличко;
От втасалото тесто откъснете топчица, малко по-голяма, отколкото поема шепата ви. С помощтта на дланите я разтеглете на дълъг фитил и навийте на охлюв. Откъснете още малко тесто за главичка на зайчето, направете я във елипсовидна форма и срежете до средата, така че да се образуват две ушички, които леко изтеглете с пръсти. Накрая откъснете малка топчица за опашка, сглобете зайчето и поставете в тава върху хартия за печене. Вижте на снимките, които съм приложила. Процедирайте така и с останалото тесто и нареждайки в тавата, оставяйте разстояние, защото ще бухнат. Стават 4 зайчета;
Поставете стафиди за очички и отново покрийте и оставете да втаса поне 30-40 минути;
Намажете със разбития жълтък с няколко капки олио. Поръсете със захар и печете на 150 градуса, без да загрявате фурната предварително, за около 30 минути;
Готовите изпечени козуначени зайчета напръскайте с вода и покрийте за 10 минути;
Вържете червена панделка на всяко и украсете празничната си трапеза с тях.