Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени рулца

Козуначени рулца

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Козуначени рулца
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Забравете за козунаците - тоталният хит на пролетта са козуначените рулца"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр. + 1 жълтък
  • захар - 350 г
  • прясно мляко - 300 мл леко затоплено
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора - настъргана кората от 1 лимон
  • лимонов сок - 2 ч.л.
  • сол - щипка
  • мая - 11 г суха
  • масло - 100 г разтопено
  • олио - 50 мл
  • За плънката
  • шипков мармалад
  • локум
  • сладко - по избор
  • орехи
  • За глазурата
  • белтъци - 1 бр. разбит на сняг
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата, захарта, прясното мляко, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок.

Половината брашно се пресява, добавя се солта и сухата мая. Правим кладенче и добавяме яйчената смес. Замесваме тесто като постепенно добавяме и останалата част от брашното, докато получим стегнато гладко тесто.

Смесваме разтопеното масло и олиото и започваме да интегрираме мазнината към тестото. Тестото трябва да е гладко, меко и пухкаво. Прехвърляме в намаслена купа, намасляваме и тестото, за да не хваща коричка, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса а около час.

Втасалото тесто прехвърлям върху намаслен плот и разделяме на 3-4 равни части. Оформяме с ръце или леко разточваме от всяка част правоъгълна кора с дебелина около 1 см.

* Кората намажете с плънка по желание. Може да оформите и като кифлички.

Подреждаме готовите рулца върху плоска тава, застлана с хартия за печене и оставяме на топло да втасват, докато удвоят обема си.

Втасалите вече кифлички намазваме с разбит белтък и поръсваме със захар. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна 10-15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: