Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата, захарта, прясното мляко, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок.
Половината брашно се пресява, добавя се солта и сухата мая. Правим кладенче и добавяме яйчената смес. Замесваме тесто като постепенно добавяме и останалата част от брашното, докато получим стегнато гладко тесто.
Смесваме разтопеното масло и олиото и започваме да интегрираме мазнината към тестото. Тестото трябва да е гладко, меко и пухкаво. Прехвърляме в намаслена купа, намасляваме и тестото, за да не хваща коричка, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса а около час.
Втасалото тесто прехвърлям върху намаслен плот и разделяме на 3-4 равни части. Оформяме с ръце или леко разточваме от всяка част правоъгълна кора с дебелина около 1 см.
* Кората намажете с плънка по желание. Може да оформите и като кифлички.
Подреждаме готовите рулца върху плоска тава, застлана с хартия за печене и оставяме на топло да втасват, докато удвоят обема си.
Втасалите вече кифлички намазваме с разбит белтък и поръсваме със захар. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна 10-15 минути.