Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля. В прясното мляко се натрошва маята. След това към маята се прибавя една щипка сол, една супена лъжица захар и една супена лъжица брашно.
Сместа се разбърква хубаво. След това се завива и се оставя на топло за около 5-10 минути. През това време се яйцата разбиват заедно със захарта, докато побелее.
Лимоновата кора се настъргва и се прибавя към яйчната смес. След което се прибавя и ракията. Брашното се пресява в по-дълбока купа. В брашното се прави кладенче и в него се изсипва яйчената смес и прясното мляко с маята. Замесва се меко тесто.
Маслото се разтопява и се прибавя постепенно към тестото. Меси се хубаво, за да може тестото да поеме маслото. Готовото тесто се удря 100 пъти в плота или масата. Козуначеното тесто се оставя за втаса за около един час.
След това се откъсва малко от тестото и се оформя на фитил. Фитилът се навива на охлюв. След това се реди в тава предварително застлана с хартия за печене. От тестото се къса по малко парче и се оформя главата на зайчето.
Оформя се на топче и в единия край се реже с остър нож, за да се оформят ушите на зайчето. След това се откъсва много малко от тестото и се оформя на топче. Това топче се слага за опашка на зайчето.
В отделна купичка се разбива жълтъкът с малко олио. Отделните части на зайчето се залепват една за друга с разбития жълтък. По една стафида се слага на всяко зайче за око.Това се повтаря докато се изчерпят продуктите.
Готовите козуначени зайчета се оставят да втасат за още 30-40 минути. След това се помазват с разбития жълтък и се пекът в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пекат се за около 30-тина минути.