Тутманик с лук и лапад

21/04/2017
Паулина Стоянова
отПаулина СтояноваПомощник Готвач1827122
"Свеж пролетен тутманик с лук и лапад си търси айрян за сериозна връзка "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
33 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо47 556
  • Преглеждания за месеца1380
  • Преглеждания за седмицата64
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена33

Необходими Съставки

  • брашно - 600 г
  • вода - 250 мл
  • мая - 1 пак суха
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 с.л.
  • за плънката
  • лук - 5 глави средно големи
  • лапад - 400 г
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо ще приготвим плънката. Тя трябва задължително да е студена, когато я слагаме в тестото. Обелваме и нарязваме на ситно лука. В тенджера с нагорещена мазнина го слагаме да се пържи.

През това време измиваме лапада и го оставяме да се изцеди. След като се е позапържил лука слагаме 1 ч.ч вода, за да може задуши и сготви. Нарязваме лапада и го слагаме при лука. Готвим ги до готовност.

Замесваме тестото. Водата я притопляме до такава степен, че да може да се разтопи захарта. Добавяме захарта и бъркаме докато се разтопи. После добавяме маята и бъркаме докато се разтвори. Пресяваме брашното, правим в средата кладенче и в него сипваме олиото и солта.

Замесваме тестото, като добавяме маята на няколко пъти, месейки. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво. Оставяме го да втаса на топло, като уголеми обема си два пъти. След като е втасало, намазваме ръцете си с олио и започваме да го месим. Премесваме го и го делим на две еднакви части.

Съдa, в който ще печем, го мажем с олио и го поръсваме с брашно. Аз използвах висока йенска тенджера. Разточваме две еднакви правоъгълни кори приблизително 30 см на 40 см. Слагаме върху едната кора изстиналата плънка и похлупваме с другата.

Нарязваме корите на пет еднакви части по ширината им. Вземаме едното парче, навиваме го 3-4 пъти и го слагаме в средата на тавата, останалите ги редим около него. Оставяме тутманика да втаса отново на топло.

След като уголеми обема 1/2 от първоначалния си обем го слагаме да се пече. Печем на средна температура в предварително загрята фурна. 170-180 градуса без вентилатор за 30-40 мин. Ако е необходимо използвайте фолио.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Петя
Петя
15.04.2019 18:59
Изглежда чудесно и много вкусно-поздравления! Правила съм със спанак, време е вече да направя и с лопуш!:)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв