Начин на приготвяне
Скумрията се изчиства от вътрешностите и се измива. Нарязва се на шайби, накапва се с лимонов сок и се посолява. Оставя се за половин час за да поеме вкуса.
На дъното на дълбок тиган се загрява олио. Парчетата риба се овалват в брашно и се изпържват добре. Нареждат се в чиния.
Чесънът се почиства и счуква. Разрежда се с водата.
В част от останалата от пърженето мазнина се слагат 2 с.л. брашно. Запържва се и се добавя чесновата смес, подправките и се бърка до получаване на гладка каша.
Маслините се пасират заедно с част от кашата. Получава се гъста черна смес. С нея залейте рибата, а останалата бяла каша излейте около парчетата.
Рибата се оставя леко да изстине и да поеме от соса.