Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладка вода с 1 ч. л. захар и 2 с. л. брашно, разбърква се и оставяме да се образува шапчица, когато шупне. Сипва се в брашното, прибавяме яйцата, като се отделя един жълтък за намазване, олиото, топло прясно мляко, сол и замесваме меко тесто.
Покрива се с фолио и оставяме за 1 час на топло да втаса. Отделя се малко топче като ябълка за украса, едно малко по-голямо като портокал, а останалото се разделя на 3 равни топки и една по-голяма.
Трите топки се разточват на кръгли кори върху хартия за печене с диаметър по малък на тавата от 34-35 см. Нареждат се една върху друга, като всяка се намазва с олио без последната.
Нарязва се на 4 равни части, а всяка на още три, общо 12 . Взема се връхчето от центъра и се обръща под основата, завърта се и изтегляме. Голямата топка се разделя отново на три части, разточват се 3 кори с диаметър 26 см, нарязва се на 12 триъгълника.
В средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва отдолу нагоре. Прехлупва се върху широката част и нареждаме в тавата между всеки лъч от първото оформяне. Топчето като портокал се оформя като геврек и се поставя с средата.
Топчето като ябълка се разточва от него се изрязват три кръгчета с чашка, нареждат се едно върху друго, като се намазват с олио и трите се прищипват и притискат с дървен шиш, завърта се и прищипваме и притискаме отново, да се оформи цвете. Оформят се и три листенца. С цветето се запълва отворът в средата.
Притискат се лъчите по края с дървеното шишче, намазваме с разбит жълтък с малко олио и 1 с. л. прясно мляко и поръсваме маково семе и сусам. Печем в загрята фурна 170 градуса до готовност, изважда се и намазваме с масло.