Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за колеги

Питка за колеги

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Питка за колеги
Снимка: Севда Андреева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 1 к.ч.
  • мая - 1 пакетче, суха
  • брашно - около 3 ч.ч.
  • масло - 150 г, размекнато
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа сипваме захарта, 2 с.л. брашно и маята, заливаме със загрятото прясно мляко и оставяве покрито за 10 мин.

Прибавяме олиото, едното цяло яйце плюс единия белтък, солта и разбъркваме.

Започваме да прибавяме брашното лъжица по лъжица, когато стане трудно за бъркане го изсипваме върху напрашнен плот и месим до меко и еластично тесто.

Омесеното тесто покриваме с кърпа и държим на топло да втаса за 30 мин., докато удвои обема си.

Разделяме тестото на топки, които разточваме на правоъгълни кори и мажем с размекнатото масло.

Всяка кора навиваме на стегнато руло, което разрязваме на парчета с дължина около 3 см.

Редим парчетата с разреза нагоре, в тава покрита с хартия за печене.

Отново оставяме на топло да втаса за 40 мин.

Намазваме с разбития жълтък и поръсваме със семената.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.

Консумира се с добри колеги!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Аля
Аля
Много вкусна питка стана. Лесна и с малко брашно. Благодаря за рецептата.
03.01.2016 13:39
Люси
Люси
Изглежда много добре. Дано колегите са я харесали!
22.12.2015 15:51