Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за колегите

Погача за колегите

Погача за колегите
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
22/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
140 мин.
Порции
16
"Когато имате повода да почерпите, изненадайте колегите си с тази разкошна погача"

Необходими Продукти

  • мая - 40 г
  • яйца - 3 бр. без един жълтък, той е за намазване
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • прясно мляко - 350 мл
  • вода - 100 мл хладка за маята
  • брашно - 1 кг
  • маково семе - за поръсване
  • сусам
  • олио - за намазване и масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода с 1 ч. л. захар и 2 с. л. брашно, разбърква се и оставяме да се образува шапчица, когато шупне. Сипва се в брашното, прибавяме яйцата, като се отделя един жълтък за намазване, олиото, топло прясно мляко, сол и замесваме меко тесто.

Покрива се с фолио и оставяме за 1 час на топло да втаса. Отделя се малко топче като ябълка за украса, едно малко по-голямо като портокал, а останалото се разделя на 3 равни топки и една по-голяма.

Трите топки се разточват на кръгли кори върху хартия за печене с диаметър по малък на тавата от 34-35 см. Нареждат се една върху друга, като всяка се намазва с олио без последната.

Нарязва се на 4 равни части, а всяка на още три, общо 12 . Взема се връхчето от центъра и се обръща под основата, завърта се и изтегляме. Голямата топка се разделя отново на три части, разточват се 3 кори с диаметър 26 см, нарязва се на 12 триъгълника.

В средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва отдолу нагоре. Прехлупва се върху широката част и нареждаме в тавата между всеки лъч от първото оформяне. Топчето като портокал се оформя като геврек и се поставя с средата.

Топчето като ябълка се разточва от него се изрязват три кръгчета с чашка, нареждат се едно върху друго, като се намазват с олио и трите се прищипват и притискат с дървен шиш, завърта се и прищипваме и притискаме отново, да се оформи цвете. Оформят се и три листенца. С цветето се запълва отворът в средата.

Притискат се лъчите по края с дървеното шишче, намазваме с разбит жълтък с малко олио и 1 с. л. прясно мляко и поръсваме маково семе и сусам. Печем в загрята фурна 170 градуса до готовност, изважда се и намазваме с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: