Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Пай от многолистно тесто с домати

Пай от многолистно тесто с домати

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Пай от многолистно тесто с домати1 / 2
03/02/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • домати - 500 г
  • босилек - 1 връзка
  • зехтин - 1 с.л.
  • тесто - 250 г, многолистно,
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • Сметанов сос
  • сметана - 2/3 ч.ч. (150 мл), нискомаслена
  • лимони - 1/2, изцеден на сок
  • лук - 1 стрък, зелен, или шалот, на ситно
  • лук - 1 ч.л., чайвс, на ситно
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Доматите се разделят на половинки и се изстисква течността им. След като им се изчисти вътрешността, се оставят да се отцеждат. Зехтинът се блендира с босилека, докато се получи гладка смес.

Тестото се разточва на кора с диаметър 3 см и се маже със сместа от босилек и зехтин. Подреждат се доматите върху тестото и отново се се поръсват със зехтина. Подправя се със сол и черен пипер.

Пече се около 20 мин.

Сметанов сос: Сметаната се разбива с лимоновия сок. Добавя се лукът и се овкусява със солта и черния пипер. Поднася се към пая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: